Quo vadis IREC?


Quo vadis IREC?

El futur de l’IREC


Un any de canvis importants

El 2018 serà un any important en la història de l’IREC, perquè el mes de gener es van prendre decisions fonamentals per garantir la continuïtat de la institució i 10 mesos més tard s’han implementat els canvis aprovats.

Volem recordar que l’IREC és una institució científica cardonina sense ànim de lucre que va néixer l’any 1991, amb l’objectiu de promoure i desenvolupar la recerca en el camp de les Humanitats i Ciències Socials des de Cardona i 27 anys després seguim fidels amb aquest propòsit.

En aquest afany per garantir el futur del nostre treball, l'IREC ha portat a terme una renovació en les línies de treball i hem establert 6 grans projectes:
  1. Sal Cardonensis Project
  2. Stone Tools Project
  3. Experimental Salt Archaeology Project
  4. Proyecto Truquico
  5. Lithos
  6. ArchaeoNeural circuit project

Nosaltres tenim la ferma voluntat de voler convertir Cardona en un referent de l’arqueologia de la sal i de la història de la minera. I per això, actualment, comptem amb 19 investigadors vinculats a l'IREC, 3 estudiants universitaris que s’inicien en la recerca històrica i 4 investigadors externs: la Dra. Katia Hueso (IPAISAL), el Dr. Olivier Weller (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, França), el Dr. Thomas Xaver Schuhmacher (Universitat de Bamberg, Alemanya) i la última i més recent incorporació, la professora Elsa Esther Bezerra (Junta de Estudios Históricos del Neuquén, Argentina), que ens ajuden a enriquir-nos amb els seus coneixements.

Treballem per a Cardona des de diferents indrets, les noves tecnologies permeten el remote working i podem ser molt més operatius, eficaços i eficients.

A més, hem iniciat l'IREC's Lab ideas, un espai virtual on investigadors i especialistes de diferents camps del coneixement treballen conjuntament per desenvolupar idees innovadores i donar solucions a les qüestions que es deriven de les nostres investigacions. Per exemple, el futur de la recerca arqueològica passa per les xarxes neuronals i des de l’IREC hi estem treballant de valent. La tecnologia que estem desenvolupant la volem posar a l’abast d’aquells investigadors que ho necessitin. Però, també, des de l’IREC’s Lab ideas volem apropar la nostra feina a tothom, ja que el coneixement és un dret universal. Per tot plegat, hem millorat el web, molt més modern i amb la nova imatge corporativa. A més, tenim presència a 6 xarxes socials per promocionar Cardona i la nostra feina: Twitter, Facebook, Instagram, Youtube, Flickr i Google+. Des del nostre web, hi podeu accedir-hi (https://sites.google.com/site/archaeologiacardonensis/home)

També, hem penjat en el nostre web les propostes que creiem necessàries per a Cardona. Són propostes que s’han presentat a l’Ajuntament i tenen com a objectiu compaginar recerca i creixement econòmic per a una vila que va perden població. Aquestes propostes han estat degudament revisades per economistes que les han trobat interessants, sobretot pel retorn econòmic que suposaria sobre la inversió inicial. Però d’això, m’estimo més parlar-ne en un proper article.

Eines GIS, plantes halòfites, litoteca i projecció internacional

Aquest any, la investigadora Judit Pons ha esmerçat molts esforços per poder disposar de l’evolució històrica de la topografia i toponímia de la Vall Salina mitjançant les eines GIS i que hem obert a tothom qui la vulgui consultar mitjançant la plataforma InstaMaps a través del nostre web. D’altra banda, la biòloga Mercè Vendrell ha reprès l’estudi sobre la vegetació i plantes halòfites del Salí.

Aquests dos treballs, juntament amb d’altres dos referents a les eines mineres de pedra, es publicaran en el Tercer Congrés internacional d’antropologia de la sal, celebrat a Vitòria aquest setembre passat.

El reconeixement de l’IREC ens el donen els propis col·legues quan demanen que formem part d’equips de recerca aliens a la nostra entitat o el fet que un dels nostres investigadors, l’Alfons Fíguls, sigui membre de la Comissió científica del segon i tercer Congrés internacional d’antropologia de la sal. Tot plegat ens enorgulleix perquè això vol dir que la feina que hem fet fins ara està bé. I per nosaltres, és una doble satisfacció perquè una institució petita que treballa des de Cardona i que no compte amb els mitjans econòmics i humans de les grans universitats o institucions de recerca està investigant a un nivell molt alt.

A banda de Cardona, l’IREC ha participat en la recerca de les eines mineres de pedra de les mines de sal de Hallstatt (Àustria) i Truquico (Argentina); a més de l’estudi de la col·lecció del taller de destrals de pedra de Juberri (Andorra).

Som força agosarats i hem iniciat una litoteca de roques metamòrfiques. No tenim constància que hi hagi cap laboratori d’arqueologia que tingui una d’aquest tipus de roques, en canvi de roques silícies n’hi ha força. Les roques metamòrfiques són molt presents en els materials arqueològics i hores d’ara hi ha força controvèrsia respecte la determinació de l’àrea de captació. Per això, ens hem proposat iniciar un mètode experimental que ajudi en aquest sentit. I com que Cardona és un excepcional jaciment arqueològic miner de més de 6000 anys d’explotació ininterrompuda i és un dels 6 únics jaciments al món que es va explotar mitjançant destrals de pedra polida a la prehistòria, volem ser un referent i consensuar les pautes per a la recerca d’aquest tipus de jaciment arqueològic.

 

Què em de millorar, perquè no som perfectes

Un dels aspectes que hem de millorar i que volem millorar és la comunicació amb Cardona. És culpa nostre que en 27 anys no tinguem la notorietat que desitjaríem a Cardona i això és deu que hem treballat sense informar del que fem. Per reparar-ho, ens comprometem a crear l’hàbit d’informar molt més sovint. De fer-nos molt més presents en el teixit social de la vila. I per al 2019, volem fer un cicle sobre l’arqueologia de la sal divulgatiu per a la gent de Cardona.

Però també, cal incidir en l’escola. No pot ser que en els apunts dels alumnes cardonins de primària i 1r d’ESO tinguin clar que durant el Neolític hi hagué una important activitat minera a Gavà i en canvi el que tenen més a prop ho desconeguin. Volem que els alumnes cardonins coneguin la seva història i estiguin orgullosos que en el seu poble hi ha la mina de sal a cel obert més important del món durant el Neolític.

El nostre compromís és anar informant i fer partícips als cardonins dels nostres treballs. A l’hora, volem que ens exigiu en el nostre treball.










Marc Cots
Historiador i investigador de l’IREC

Comentaris

Entrades populars